In totaal zijn er 3 makelaars die je tegen kan komen :

  • Wanneer je een huis wilt kopen dan kan je een aankoopmakelaar inschakelen, deze betaal je natuurlijk zelf.
  • De verkoper van het huis kan een verkoopmakelaar inschakelen, deze betaald de verkoper en de koper komt deze makelaar tegen als het huis wordt bezichtigt.
  • Een huis moet meestal nog worden getaxeerd, dit vraagt de bank in verband met de hypotheek die je wilt nemen. Sommige makelaars zijn ook taxateurs dus zo heb je 2 vliegen in 1 klap.

Verkoopmakelaarhard-choice-1-1237276

Als je heel graag een specifiek huis wilt kopen en je komt in contact met de verkoopmakelaar, laat je nooit ompraten. De verkoopmakelaar behartig de belangen van de verkopende partij dus wilt de prijs alleen maar opdrijven en jij wilt de prijs juist omlaag hebben.

Een verkoopmakelaar beantwoord meestal alleen de vragen die je stelt en dit zal altijd een positief antwoord zijn, want hij wil dit huis namelijk ook verkopen.
De makelaar vertelt geen extra informatie want dat kan namelijk voor de verkoper in zijn nadeel zijn.

Hij staat daar puur voor de verkoper en niet voor jou, dus laat je niet in de maling nemen.
Ook zie je vaak in een krant of folder vaak mooie foto’s en positieve punten aan het huis, negatieve punten worden nooit genoemd.
De juiste maten que tuin of woonoppervlakten kloppen ook niet altijd dus houdt dat in je achterhoofd.

Je kan nooit in dezelfde onderhandeling dezelfde aankoop als verkoopmakelaar hebben, want een makelaar staat altijd aan één kant van een partij.
Ze geeft ze vertrouwde informatie en moeten dit niet door kunnen spelen aan de andere partij.

Aankoopmakelaar

Voor de mensen die een huis willen kopen is er de aankoopmakelaar, deze makelaar treedt op namens jou dus de potentiële koper. Dit is ideaal voor mensen die het lastig vinden om zonder hulp een huis te kopen, dan is het een echte aanrader om een aankoopmakelaar in te schakelen.

Je hoeft niet het hele proces door te lopen met een aankoopmakelaar je kan ook per onderdeel de aankoopmakelaar inschakelen, bijvoorbeeld voor een onderhandeling of een taxatie dus dan doet de aankoopmakelaar alleen dit.

Zo houdt je de makelaarskosten ook laag, je kunt er zelf voor kiezen hoe laag, dat hangt natuurlijk af van wat de makelaar allemaal moet doen voor je.

De makelaars kennen dus allebei de kanten, zowel aankoop als verkoop verhaal.
Dus wees goed voorbereid als je hieraan begint.