Als je door een website of door een makelaar bij het perfecte huis bent gekomen en het financiële aspect zit wel goed, dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk het huis in het echt gaan beschouwen. Je maakt dan een afspraak met de verkoopmakelaar, je wordt dan verder geïnstrueerd over de datum en tijd, bereid jezelf wel goed voor en weet wat je wilt vragen dat scheelt al de helft en zo voorkom je dat je er met een mond vol tanden staat.
Natuurlijk zijn er een aantal zaken waar je extra goed op moet letten, die hebben we hieronder genoemd :

Huis bezichtigen: de voorbereiding

housing-2-1213191

Wanneer de afspraak staat, ga je nadenken wat je allemaal wilt weten van het huis en waar het huis aan moet voldoen, schrijf dit op.
Tijdens de bezichtiging kan je af en toe spieken op je papiertje of al je punten wel voldoen en of je eventueel nog vragen hebt.
Ga nooit alleen, neem altijd iemand mee. De andere persoon kan dingen zien die jij misschien over het hoofd zie. Het kan een bekende van je zijn of de aankoopmakelaar.
Probeer de bezichtiging altijd met daglicht te houden, zo krijg je een beeld van lichtinval en zie je beter of er eventueel schimmels of scheuren in de muren zitten of andere gebreken.

Gevoel bij binnenkomst

De eerste indruk is meestal het belangrijkste, voel je jezelf er gelijk thuis of zie je het totaal niet zitten. Je snapt natuurlijk wel dat de verkoopmakelaar op jouw gevoel wilt inspelen door alles mooier te laten lijken dan wat het is want het doel van de verkoopmakelaar is om het huis te verkopen.

Rondkijken

Als je eenmaal in het huis bent, laat je niet alleen maar rondleiden door de verkoopmakelaar.
Kijk vooral zelf ook goed rond, misschien wilt de verkoopmakelaar je wel weren voor sommige gebreken.

Denk alvast waar je alles zou willen hebben, is de indeling goed, is het niet te hokkerig.
Ook een belangrijk ding om te vragen is of er verbouwd mag worden qua muurtje verzetten of zelfs een uitbouw doen.
Vraag of de apparatuur en inrichting bij de prijs inbegrepen zit, sommige mensen verkopen gewoon het huis inclusief inboedel dus je kan het vragen voor de zekerheid.

Overige tips bij huis bezichtigen

Denk je dat je na afloop de indrukken van het huis niet kan onthouden.
Maak tijdens het bezichtigen foto’s of eventueel een filmpje.
Achteraf nog vragen? Neem dan gewoon contact op met de verkoopmakelaar en als je wilt is een tweede bezichtiging ook nog een optie.