Een woning bezichtigen is voor velen een belangrijke activiteit. Je staat namelijk op het punt om de aankoop van je leven te maken. Toch zijn er veel mensen die dit snel onderschatten. Soms is die ene bezichtiging de enige keer of een van de weinige keren dat je jouw toekomstige woning ziet voordat je een handtekening zet. Zorg daarom voor de juiste voorbereiding en maak gebruik van een aantal tips tijdens de bezichtiging zelf.

De voorbereiding en de bezichtiging zelf

Ga niet zomaar naar een huis toe om hem te bezichtigen, maar zorg dat jij je op de juiste manier hebt voorbereid. Maak voor jezelf een checklist waar de woning allemaal aan moet voldoen en op welke punten je wilt controleren. Denk er verder over na of je iemand met je mee wilt nemen. Dit kan de makelaar zijn, maar je kunt ook iemand anders meenemen. Vergeet niet dat de makelaar er baat bij heeft om de woning aan jou te verkopen. Wanneer je iemand anders meeneemt kies dan iemand die verstand van woningen heeft en jou dus op een goede manier verder kan helpen. Plan je de afspraak in? Kies dan een tijdstip waarop het licht is. Voornamelijk in de winter is het makkelijk om dit in de avond te doen, maar in het donker zie je gebreken sneller over het hoofd.

Tijdens de bezichtiging is het goed om te letten op het gevoel dat je hebt bij het binnenkomen van de woning. Zie jij jezelf al heel wat jaartjes ontspannend in de woning doorkomen? Of heb je toch een ongemakkelijk gevoel bij de woning?

Stel ook de juiste vragen aan de makelaar en laat je niet te veel op sleeptouw nemen door de makelaar. Bereid daarom van tevoren al wat vragen voor. Door deze op te schrijven vergeet je ze later niet te stellen. Kijk bijvoorbeeld goed wat er allemaal bij de woning zit inbegrepen. Zitten de meubelen erbij of moet je alle verlichting zelf aanschaffen. Wanneer je deze zelf moet aanschaffen dan hoeft dit niks slechts te zijn. Je hebt dan zelf de keuze uit de lampen, andere verlichting en meubelen voor de woning. Ben jij een liefhebber van antieke lampen? Neem dan een kijkje bij Lamplord waar je allerlei verlichting uit de jaren tussen 1900 – 1970 tegenkomt.

Tijdens de rondleiding door de woning is het zeer belangrijk om te letten op scheuren en vochtplekken in de woning. Deze kunnen een teken zijn van lekkages en dat is het laatste waar je op zit te wachten. Vraag deze zaken ook goed aan de makelaar, want hij of zij is verplicht om je hierover te informeren.

Tot slot is het slim om een kijkje in de buurt te nemen. Een mooie woning in een buurt waar jij je niet op je gemak voelt is geen pretje. Ga desnoods bij twijfel even bij de buren kijken en maak een praatje met hun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *