De decoratieve kunsten van het Midden-Oosten zijn duizenden jaren oud. In de tradities van de Omajjaden tot de Ottomanen zal je vooral kunstwerken vinden met geometrische figuren en patronen. In tegenstelling tot wat gebruikelijk was in de beeldende kunsten in het Westen, werden motieven met menselijke figuren in het Midden-Oosten vaak vermeden. Dat betekent niet dat je geen schilderijen zal vinden met menselijke of dierlijke figuren, maar dat beperkte zich vaak tot kunst die gemaakt werd voor in de private woning. Het afbeelden van mensen voor kunst in openbare ruimtes werd vermeden in landen waar Islam belangrijk was. Het als mens afbeelden van God was helemaal taboe, maar ook het verheffen van andere figuren tot idool werd gezien als een ongewenste praktijk.

Kooptip: Arabische lampen en accessoires vind jij goedkoop online bij Ghalia.nl!

Om deze redenen ontwikkelde zich in het Midden-Oosten een traditie van decoratieve kunsten met geometrische motieven. In de verschillende landen werkten getalenteerde ambachtslieden aan het vervaardigen van de meest verfijnde houtsnijwerken, tapijten en muurschilderingen. Ook keramiek en zijde werd op elegante en gedetailleerde wijze beschilderd met geometrische motieven. Deze werden met veel geduld gecreëerd door vaardige handen. Je kon deze kunstwerkjes kopen in de vele soeks en bazaars in de Arabische wereld.

Belichting was belangrijk in ruimtes die bedoeld waren voor het geloof. Al in de middeleeuwen maakte men grote olielampen uit glas. Voor het vervaardigen van deze moskee lampen gebruikte men nieuwe glastechnieken en men versierde ze met een emaillelaag. De lampen werden meestal omhoog gehangen.

Zie hier fantastische én goedkope oosterse hanglampen aanbieding mei 2018

Hun typische vorm is een brede, ronde basis die naar boven toe smaller wordt en dan terug breder wordt. Deze lampen werden overal in de Arabische wereld gemaakt, maar Egypte was de plaats waar de meest bekende producenten woonden. Ook nu kan je in vele moskeeën in Arabische landen dit soort van lampen terugvinden. De moderne versies zijn gemaakt van moderne glassoorten en werken op elektriciteit.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *