Je hebt voor het eerst een appartement gekocht, een leuke tijd breekt aan. Je gaat verhuizen, meubels kopen, allerlei zaken regelen. Wat veel mensen vergeten, is dat je niet alleen kosten voor je eigen appartement betaalt. Je bent ook een maandelijks bedrag kwijt aan het onderhoud van de rest van het pand: servicekosten.

Vereniging van Eigenaars

Als je een appartement koopt, ben je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaars (VvE). Dit is een vereniging van de eigenaren van de appartementsrechten van de woningen die tot een appartementencomplex behoren. Deze vereniging zorgt voor het regelen van het onderhoud van het appartementsgebouw en alle andere gemeenschappelijke belangen van de eigenaren. Denk qua gemeenschappelijke ruimtes bijvoorbeeld aan de hal, een wasruimte of een eventuele tuin. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat er nieuwe verlichting moet komen, aangezien het steeds vaker voorkomt dat de VvE kiest voor LED verlichting. Of dat er een lekkage aan het dak is. Voor dit soort zaken betaal je servicekosten. Het is hierbij belangrijk dat je let op een paar zaken.

Lid van VvE

Zorg dat je een kopie hebt van de splitsingsakte. Hierin staan de rechten en plichten van de VvE en de verschillende appartementseigenaren. Dit is altijd goed om te hebben. Zorg er ook voor dat je in verband met financiën weet welke delen van het gebouw gezamenlijk zijn en welke privé. Zo voorkom je misverstanden. Vraag ook altijd om een kopie van de notulen van de vergaderingen, zo weet je precies welke besluiten er zijn genomen. Ook is het handig om van tevoren de precieze servicekosten te weten, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Je kunt er ook voor kiezen om in het bestuur van de VvE te zitten. Dit kan als je wordt gekozen als bestuurslid tijdens de vergadering. Je hebt een meerderheid van de stemmen nodig. Wel kun je altijd worden ontslagen door de vergadering van eigenaren. De vergadering is het hoogste orgaan binnen de VvE, alle belangrijke beslissingen worden hierdoor genomen.

Let er bij het kopen van een appartement ook goed op dat jij verantwoordelijk bent voor het onderhoud en alle gebreken die jouw eigen appartement heeft. Dit was anders toen je huurde, toen kon je voor bijvoorbeeld een lekkage de huisbaas bellen. Nu moet je dit zelf regelen en betalen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *